اسپلینت بینی داخلی و خارجی؛ زمان برداشتن + نکته‌های مراقبتی

اسپلینت بینی، چه داخلی و چه خارجی، نقش حیاتی در تثبیت ساختار بینی، جلوگیری از تشکیل هماتوم و کاهش ورم دارد. در این مقاله، به معرفی انواع اسپلینت بینی و کاربرد آن‌ها می‌پردازیم؛ همچنین به شما می‌گوییم اسپلینت بینی کی برداشته میشود و نکته‌های مراقبت از آن‌ها چیست. پس با ما همراه باشید تا با اطلاعات جامع و کاربردی، بهترین نتیجه را از جراحی بینی خود بگیرید. 

اسپلینت بینی چیست؟

اسپلینت بینی، آتلی پلاستیکی است که برای جلوگیری از تغییر شکل استخوان‌ها و غضروف‌ها و کاهش تورم، پس از جراحی به‌ مدت حدود یک هفته در داخل مجرا (اسپلینت داخلی یا تامپون بینی) و روی پل بینی (اسپلینت خارجی یا گچ بینی) قرار می‌گیرد. نقش اصلی آن‌ها حمایت از ساختار بینی تا زمان بهبودی کامل بافت‌ها و غضروف‌ها و رسیدن به حالت نهایی است؛ در واقع اسپلینت‌ها از جابه‌جایی غضروف‌ها و استخوان‌ها جلوگیری می‌کنند.

استفاده از اسپلینت‌های باکیفیت پس از جراحی بینی که از مواد انعطاف‌پذیر و غیرحساسیت‌زا ساخته شده باشند، اهمیت بالایی دارد؛ اگر به دنبال بهترین جراح بینی ایران برای رینوپلاستی هستید، باید مطمئن شوید که او از اسپلینت‌های با کیفیت و مطابق با استانداردهای بالا استفاده می‌کند تا نتیجه نهایی عمل شما، رضایت‌بخش باشد. در ادامه به بررسی دو نوع اسپلینت داخلی و خارجی می‌پردازیم و با اهداف استفاده و کاربرد هر یک آشنا می‌شویم. 

اسپلینت داخل بینی

اسپلینت داخل بینی چیست؟

اسپلینت‌های داخلی بینی (تامپون بینی) لوله‌های با انحنای کم هستند که از دهانه سوراخ بینی شروع شده و به داخل حفره دماغ امتداد می‌یابند. این وسیله بعد از جراحی‌هایی که سپتوم تغییر می‌کند یا انحراف داخلی رفع می‌شود، برای پشتیبانی از ساختار داخلی بینی داخل حفره‌ها قرار می‌گیرد. اسپلینت داخل بینی بعد از عمل، به‌طور موقت با بخیه به دیواره داخلی متصل می‌شود و معمولاً از مواد سیلیکونی نرم و قابل‌انعطاف ساخته شده‌ است. 

برداشتن اسپلینت بینی

چرا پزشک پس از عمل از اسپلینت بینی داخلی استفاده می‌کند؟

تامپون داخلی، برای نگه داشتن تیغه بینی، کاهش خونریزی، جلوگیری از تشکیل هماتوم و کمک به بافت برای ترمیم روی غضروف، پس از جراحی سپتوم و رفع انحراف استفاده می‌شود. ازآن‌جایی‌که مشکل‌های مربوط به انحراف و سپتوم در افرادی با بینی‌های استخوانی بیشتر است؛ استفاده از تامپون در عمل بینی زیبایی استخوانی بسیار رایج است. 

  • نگه داشتن سپتوم بینی: اگر پزشک مشکل انحراف را رفع کرده باشد یا تیغه داخلی را تغییر داده باشد، اسپلینت داخلی کمک می‌کند تا تیغه بینی پس از جراحی در محل خود ثابت بماند و به درستی بهبود پیدا کند. 
  • کاهش خونریزی: استفاده از اسپلینت داخلی فشاری ملایم روی بافت‌های بینی وارد می‌کند که باعث کاهش خونریزی پس از جراحی می‌شود.
  • جلوگیری از تشکیل هماتوم: اسپلینت داخلی از تجمع خون و مایعات در زیر پوست و تشکیل هماتوم جلوگیری می‌کند.
  • کمک به بافت برای ترمیم روی غضروف: با قرار دادن اسپلینت داخلی، بافت‌ها مستقیما روی غضروف و استخوان ترمیم می‌شوند.

یکی از دغدغه‌های همیشگی زیباجویان، زمان برداشتن اسپلینت داخلی بینی است؛ معمولا آن‌ها از مشاوران دکی یاب می‌پرسند: «اسپلینت داخل بینی چند روز باید بماند؟». در بخش بعدی به این پرسش، پاسخ می‌دهیم. 

اسپلینت داخل بینی چیست

اسپلینت داخلی بینی کی برداشته میشود؟

اسپلینت داخل بینی معمولاً باید ۳ تا ۷ روز پس از جراحی باقی بماند تا از جابه‌جایی غضروف‌ها و استخوان‌ها جلوگیری و به تثبیت ساختار بینی به‌درستی در جای خود کمک کند. یکی از بایدها و نبایدهای بعد از عمل بینی توجه به مدت زمان نگهداری اسپلینت و رعایت دقیق توصیه‌های پزشک در این مدت است. قبل از درآوردن اسپلینت داخلی بینی از لمس یا فشار دادن آن خودداری کنید. همچنین، از فعالیت‌های شدید و خم شدن بپرهیزید تا تامپون در جای خود ثابت بماند و فرایند بهبودی به‌درستی پیش برود.

ایا دراوردن اسپلینت بینی درد دارد؟

در اوردن اسپلینت بینی کمی ناراحتی ایجاد می‌کند، اما به‌طورکلی درد شدیدی ندارد. هنگام برداشتن تامپون بینی، کمی فشار یا کشیدگی خفیف احساس می‌کنید اما این حس کوتاه‌مدت و تحمل‌پذیر است. پزشکان معمولاً این فرآیند را با دقت انجام می‌دهند تا حداقل ناراحتی برای شما ایجاد شود؛ گاهی آن‌ها قبل از برداشتن تامپون از اسپری‌های بی‌حسی موضعی استفاده می‌کند. 

تا این قسمت شما با همه نکته‌های مهم درباره اسپلینت داخلی آشنا شده‌اید، در بخش بعدی به‌سراغ معرفی اسپلینت خارجی یا همان گچ بینی می‌رویم.

نحوه گذاشتن اسپلینت بینی

اسپلینت خارجی (گچ بینی)؛ کنترل تورم و محافظت در برابر ضربه

اسپلینت‌های خارجی یا گچ بینی، شامل یک بانداژ و دو قطعه فلزی یا پلاستیکی در طرفین آن می‌شوند و برای حفظ شکل بینی، کنترل تورم و محافظت در برابر ضربه، روی بینی قرار می‌گیرند. این اسپلینت‌ها با چسب جراحی در محل خود ثابت می‌شوند. استفاده از اسپلینت‌های خارجی در انواع جراحی بینی رایج است؛ بااین‌حال در عمل بینی های گوشتی که نیاز به حمایت بیشتر برای شکل‌دهی به بافت‌های نرم و ضخیم‌تر بینی دارند، استفاده از گچ بینی ضروری است. 

اسپلینت خارجی (گچ بینی)؛ کنترل تورم و محافظت در برابر ضربه

دلیل استفاده از اسپلینت خارجی بینی چیست؟

استفاده از گچ بینی پس از جراحی برای حفظ ساختار جدید بینی، کاهش تورم و حفاظت از بینی در برابر آسیب‌های خارجی ضروری است. این اسپلینت‌ها روی پل بینی قرار می‌گیرند و به حفظ موقعیت استخوان‌ها و غضروف‌ها کمک می‌کنند؛ ازاین‌رو پزشکان خوب برای دستیابی به نتیجه بهتر، از اسپلینت‌های خارجی باکیفیت و مقاوم استفاده می‌کنند. باید بدانید که هزینه عمل بینی با این جراح‌ها معمولا بیشتر است؛ اما ارزش سرمایه‌گذاری روی زیبایی شما را دارد. 

  • حفظ ساختار جدید بینی: اسپلینت خارجی کمک می‌کند تا استخوان‌ها و غضروف‌های جابه‌جا شده در جای خود ثابت بمانند.
  • کاهش تورم: با فشاری که اسپلینت خارجی روی بینی وارد می‌کند، میزان تورم پس از جراحی به‌طور قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کند.
  • حفاظت از بینی در برابر آسیب‌های خارجی: اسپلینت خارجی نقش محافظتی دارد و از بینی در برابر ضربه و آسیب‌های احتمالی محافظت می‌کند.

حال که با هدف استفاده از گچ آشنا شده‌اید، در بخش بعدی زمان برداشتن آن و کارهایی که باید در آن زمان انجام دهید را به شما می‌گوییم.

دلیل استفاده از اسپلینت خارجی بینی چیست؟

اسپلینت بینی کی برداشته میشود؟

اسپلینت خارجی بینی معمولاً بین ۵ تا ۱۴ روز پس از جراحی برداشته می‌شود؛ این مدت زمان به نوع و پیچیدگی عمل و سرعت بهبودی فرد بستگی دارد. در این مدت، غضروف‌ها و استخوان‌های ترمیم می‌شوند و بینی شکل نهایی خود را پیدا می‌کند. قبل از مراجعه به پزشک برای برداشتن اسپلینت بینی، حتما دوش بگیرید تا گچ کاملا خیس و به‌راحتی از بینی جدا شود.

ضرورت مراقبت از اسپلینت خارجی قبل از برداشتن برای حفظ ساختارهای بینی

در هفته اول پس از جراحی، اسپلینت خارجی نقشی مهم در حفظ ساختار جدید بینی شما دارد؛ بنابراین باید با رعایت نکته‌‌های زیر، از گچ بینی مراقبت کنید:  

  • خشک نگه داشتن گچ بینی: از خیس شدن گچ بینی جلوگیری کنید؛ آب باعث شل شدن و کاهش عملکرد حمایتی آن می‌شود. در صورت نیاز به شست‌وشو صورت، دقت کنید که گچ بینی خیس نشود.
  • جلوگیری از ضربه و فشار: گچ بینی نسبت به گچ‌های معمولی نازک‌تر است؛ بنابراین حتی ضربه‌های کوچک نیز به بینی شما آسیب‌ می‌رسانند باشند.
  • عدم دستکاری و کشیدن گچ: از دستکاری یا کشیدن گچ بینی خودداری کنید، حتی اگر گچ شل شود. گاهی در طول دوره نقاهت، ورم بینی کاهش پیدا می‌کند و گچ شل می‌شود. 
  • پرهیز از فعالیت‌های شدید: از فعالیت‌های فیزیکی سنگین دوری کنید تا گچ بینی در جای خود ثابت بماند.

در طول دوره‌ای که گچ روی بینی شماست، با رعایت نکته‌های بالا از آن مراقبت کنید تا ثابت بماند. پس از برداشتن اسپلینت نیز باید نکته‌های مراقبتی خاصی را رعایت کنید.

ضرورت مراقبت از اسپلینت خارجی قبل از برداشتن برای حفظ ساختارهای بینی

مراقبت های بعد از برداشتن اسپلینت بینی خارجی

در طول زمانی‌که گچ روی بینی شماست، از آن در برابر تغییر شکل، افتادگی، ضربه و تورم مراقبت می‌کند؛ پس از برداشتن اسپلینت بینی، خودتان مسئول این مراقبت‌ها هستید! مراقبت های بعد از برداشتن اسپلینت بینی برای کمک به بهبودی سریع‌تر شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استفاده از داروهای تجویزی پزشک: داروهای تجویز شده پزشک، مانند آنتی‌بیوتیک‌ها و ضدالتهاب‌ها را به‌موقع مصرف کنید تا از عفونت و التهاب جلوگیری شود.
  • تمیز نگه داشتن بینی: به آرامی و با استفاده از محلول نمکی، داخل بینی را شست‌وشو دهید تا از تجمع خون و مخاط جلوگیری شود.
  • پرهیز از فعالیت‌های سنگین: پس از برداشتن اسپلینت تا چند هفته فعالیت‌های شدید و ورزش‌های سنگین انجام ندهید تا بینی ورم نکند و فرصت بهبودی کامل داشته باشد.
  • خوابیدن با سر بالا: هنگام خواب، سر خود را با استفاده از چند بالش بالاتر از سطح بدن قرار دهید تا تورم کاهش یابد.
  • اجتناب از استفاده از عینک: تا زمانی که پزشک اجازه نداده، از عینک استفاده نکنید یا از عینک‌های سبک با محافظ مخصوص استفاده کنید تا فشار روی بینی نباشد.

در نهایت همه دستورها و توصیه‌های پزشک را به‌دقت رعایت کنید و در صورت بروز هرگونه علائم غیرعادی، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. رعایت این نکته‌ها به تسریع بهبودی و دستیابی به نتیجه از جراحی بینی به شما کمک می‌کند.

خدمات ویژه دکی یاب؛ هرآن‌چه برای تجربه عمل جراحی آسوده نیاز دارید!

در این مقاله، به بررسی اسپلینت‌های بینی پس از جراحی پرداختیم و نکته‌هایی مهم را درباره مراقبت از اسپلینت‌های داخلی و خارجی بیان کردیم. اسپلینت داخلی در تثبیت تیغه بینی و جلوگیری از خونریزی و هماتوم کاربرد دارند و معمولاً بین ۳ تا ۵ روز پس از جراحی برداشته می‌شود. همچنین، اسپلینت خارجی به حفظ ساختار جدید بینی و کاهش تورم کمک می‌کند و  بین ۵ تا ۱۴ روز پس از جراحی برداشته می‌شود. رعایت دقیق دستورهای پزشک از عوامل کلیدی در بهبود سریع‌تر و کاهش عوارض جراحی است.

اگر به دنبال اطلاعات بیشتر و خدمات مشاوره‌ای در زمینه جراحی بینی هستید، گروه دکی یاب بهترین انتخاب برای شماست. دکی یاب با ارائه مشاوره رایگان، معرفی پزشک مناسب، دریافت نوبت ویزیت و عمل فوری و امکان اقساطی کردن هزینه‌ها، یک راه‌حل کامل و مطمئن برای جراحی بینی است. با مشاوره رایگان دکی یاب، بهترین پزشک را انتخاب می‌کنید و از خدمات حرفه‌ای آن‌ها بهره‌مند می‌شوید. همچنین، با امکان اقساطی کردن هزینه‌ها، دیگر نگران هزینه‌های بالای جراحی نباشید و با خیال راحت به بهبود سلامتی و زیبایی خود بپردازید.

برای دریافت مشاوره وارد لینک زیر شوید